H-1B ÇALIŞMA VİZESİ

ÖN KOŞUL

ABD konsolosluğu’ndan vize alınır veya statü değişikliği

Zorunlu

1-24 ay arası

PARMAK İZİ
İŞLEM SÜRECİ
ÖNEMLİ

Vize süresi konsolosluk tarafından belirlenir, maksimum kontrat süresi kadar.

Vfs Consul - H-1B Vizesi İşlemleri

H-1B vizesi; Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan şirketlerin, vasıf gerektiren işlerde çalıştırmak üzere yabancı uyruklu kişileri işe almasına izin veren bir vize türüdür. Bu vize türü belirli bir kotaya tabidir. Bu yüzden vizeye başvurabilmek için her yıl mart ayının başında gerçekleştirilen çekilişin lehinize sonuçlanması gerekmektedir. Çekilişten çıktığınız takdirde başvuru sürecine geçilir. Bu, diğer ülkelerde ikamet eden profesyoneller için kaçırılmayacak bir fırsattır.

Ancak, bütün şartları taşıyor olsanız bile, her zaman H-1B vizesi almak mümkün değildir. Gözünüzden kaçırdığınız ufak bir detay bile ret cevabı ile karşılaşmanıza neden olabilir.

Böyle durumlarla karşılaşmamak için H-1B vizesi başvuru sürecini bütün yönleriyle ele alan profesyonel bir danışmanla ilerlemek en iyisidir. Eğer siz de çekilişe katılmayı ve başvuru yapmayı düşünüyorsanız hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz. Danışmanlarımızla birlikte tüm süreci sorunsuz bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

H-1B Vizesi Nedir?

H-1B vizesi, George H.W. Bush yönetimi tarafından 1990 Göç Yasası’nın bir parçası olarak tanıtılan vize türüdür. Bu vize programı ile yabancı ülkelerdeki vasıflı çalışanların Amerika’ya getirilmesi amaçlanmaktadır.

H-1B vize programının en büyük avantajı, e-vizelerin aksine, Amerikalı şirket için özel bir gereklilik olmaması ve başvuru sahibinin de şirketin bir yönetim pozisyonunda bulunmasını gerektirmemesidir.

En büyük dezavantajı ise bir yılda verilen vize sayısının oldukça sınırlı olmasıdır. Ancak, yükseköğretim kurumları, yükseköğretim kurumları ile bağlantılı kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşları ve devlet araştırma kuruluşlarında çalışmak isteyenler bu sınırlamaya dahil değildir.

H-1B Vizesini Kimler Alabilir?

H-1B vize başvurusu yapmak için belirlenen uygunluk kriterlerini karşılıyor olmanız gerekmektedir. Vize için en temel gereklilik, başvuru sahibinin ABD lisans derecesine veya ABD lisans derecesine eş değer yabancı bir üniversitesine diplomasına sahip olmasıdır.

Ancak diplomaya sahip olmak H-1B vizesini almak için yeterli değildir. Çünkü ABD hükümeti, bu vizeyi yerel iş gücü piyasasındaki boşlukları doldurmak için kullanmak istemektedir. Dolayısıyla çalışacağınız iş pozisyonunun da gerçekten lisans diploması yani uzmanlık gerektiren bir iş olması gerekmektedir. H-1B vizesine uygun meslekler bunlarla sınırlı olmamak üzere örnek olarak şu şekildedir:

  • Avukat,

  • Mimar,

  • Öğretmen,

  • Mühendis,

  • Bilim insanı,

  • Doktor,

  • Sağlık profesyonelleri,

  • Bilişim uzmanları.

Klasik uzmanlık mesleklerinin bir parçası olmayan işlerin de H-1B’ye uygun olarak sınıflandırılması mümkündür. ABD hükümetinin düzenlemeleri, diğer alanlarda çalışan kişilere de fırsat vermektedir.

Diğer meslek grupları için hükümet güncellemelerini sıklıkla takip etmeyi veya bunu sizin yerinize yapmamız için bizimle iletişime geçmeyi düşünebilirsiniz.

H-1B Vizesi Başvuru Şartları Nelerdir?

Diğer vize türlerinde olduğu gibi H-1B vizesinde de Amerikan hükümeti tarafından sunulan şartları kabul ediyor olmanız gerekmektedir. Bu vize türündeki en önemli koşul, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan bir işverenden somut bir iş teklifi aldığınızı Amerika Birleşik Devletleri’ne kanıtlamanızdır.

Öte yandan, kanıt sunmanız da her zaman tek başına yeterli değildir. ABD’deki işveren; görevlerinizi ve maaşınızı belirleme yetkisine sahip ise teklif değerlendirmeye alınacaktır. Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri’nde işverenin sizi işe alma, işten çıkarma veya terfi etme gibi yetkilere de sahip olması gerekmektedir.

Diğer önemli bir husus ise başvuran kişinin üniversite lisans durumudur. H-1B vizesi şartlarına göre, başvuru sahibi üniversite diplomasını yabancı bir eğitim kurumundan aldıysa eğer derecenin en azından Amerika Birleşik Devletleri’nde gerekli olan lisans derecesiyle denk olduğunu kanıtlamalıdır.

Eğer lisans dereceniz yoksa belirlenen H-1B pozisyonunda uzun yıllar boyu çalışıyor olmanız gerekmektedir. Bu süre tek bir alan için 12 yıl ve üstü olacak şekilde belirlenmiştir.

H-1B Vizesi Nasıl Alınır?

Gerekli niteliklere sahipseniz ve H-1B vizesi almak istiyorsanız öncelikle çekilişe katılmalısınız. Çekilişten çıkmanızla birlikte başvuru sürecine geçebilirsiniz. Süreç boyunca genel olarak şu temel adımlardan geçmeniz gerekmektedir:

  • ABD’de işveren bulma,

  • Kota için öngörülen çekilişe kaydolma.

Çekiliş lehinize sonuçlandığı takdirde:

  • LCA formunun doldurulması,

  • Göçmen olmayan çalışan için işveren tarafından yapılacak vize başvurusu,

  • Form doldurma,

  • Vize ücreti ödeme,

  • Belge gönderme,

  • Konsoloslukla görüşme planlama,

  • Konsoloslukla görüşmeye katılma.

ABD’de İşveren Bulma

Vize için en önemli gereklilik uygun bir işveren bulmaktır. H-1B vizesi için sponsor arayanlar adına bu süreç biraz sıkıntılı olabilir. Zira yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen şirketlerin bazı ücretler ödemesi gerekmektedir.

Kota İçin Öngörülen Çekilişe Kaydolma

H-1B vizesi koyata tabi olup, her mali yıl için 65.000 kişilik bir sınırlama getirilmiştir. Buna ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan üniversitelerden yüksek lisans veya daha yüksek derece almış başvuru sahipleri için ise 20.000 kişilik ek bir kota öngörülmüştür.

Yukarıda da anlatıldığı üzere bu vizeye başvurabilmek için kota sebebiyle yapılan çekilişten çıkmak gerekmektedir. Ancak olumlu sonuçlanan çekilişlerden yeterli başvuru alınamaz ise seçilmeyen başvurulardan tekrar bir çekiliş yapılır ve bu çekilişten çıkan kişiler de başvurularını USCIS’e gönderebilirler.

LCA Formunun Doldurulması

Dilekçe veren ABD’li işveren tarafından Çalışma Bakanlığı’na yapılacak olan Çalışma Koşulları Başvurusu (LCA), H-1B vize başvurusunun ikinci bölümüdür. Bu bölüm çok önemlidir; çünkü dilekçeniz yalnızca ABD’deki pozisyon için onaylanmış bir LCA’e sahip olduğunuz zaman onaylanacaktır.

Bu başvurunun amacı, H-1B çalışanının istihdamının diğer ABD çalışanlarının çalışma koşullarını etkilememesini sağlamaktır. İşvereninizin formu doğru ve eksiksiz doldurduğundan, doğru bir şekilde başvuru kaydı oluşturduğundan emin olmalısınız.

İşveren Tarafından Başvuru

İşveren tarafından USCIS’e H-1B vize başvurusu yapılması gerekmektedir. H-1B vize başvuruları her yıl 1 Nisan’da başlayıp 90 gün boyunca devam eder. İşverenin bu tarihler arasında yetkili kuruma başvuruda bulunması çok önemlidir. Bu aşamada Form I-129 formu ile beraber diğer birtakım formlar ve başvurunuzun tüm detayını içeren dilekçe ve belgeler bir paket halinde USCIS’e sunulur.

USCIS tarafından değerlendirilen talep olumlu ya da olumsuz olarak sonuçlanır. Sonucun ne olduğundan bağımsız olarak hem çalışan hem de işveren bilgilendirilir. Eğer vize başvurusu onaylandıysa diğer aşamalara geçilir.

Bu aşamada USCIS’e ödenecek ek bir ücret karşılığında başvurunuzun incelenme süresi 15 iş gününe indirilebilir.

Form Doldurma

İş başvurusunda bulunan kişi göçmen olmayan vize başvuru formu olan DS-160’ı doldurması gerekmektedir. Fakat ABD içerisinden statü değişikliği yapacak kişilerin DS-160 formunu doldurmasına gerek yoktur.

Vize Ücreti Ödeme

İşveren tarafından yapılan H-1B vizesi başvurusunda, işvereninizin büyüklüğü, çalışan sayısı gibi farklı değişkenlere bağlı olarak ödenen başvuru ücretlerinin yanı sıra, H-1B vizesi için konsolosluk başvurusu aşamasında da belirli miktarda bir ücret talep edilmektedir. Başvurunuza devam etmek için vize ücretini ödemeniz gerekmektedir. Kayıt ücretine ek olarak, Amerika Birleşik Devletleri ile olan ilişkinize bağlı olarak farklı ücretler de uygulanabilir.

Konsoloslukla Görüşme Planlama

Bu aşama bütün vize türleri için geçerlidir. Bütün göçmen olmayan vize başvuru sahipleri, Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin yetkili temsilcisi ile vize görüşmesine katılmalıdır. Standart prosedürü tamamlamak için vize görüşmesi için randevu planlamanız gerekmektedir. Eğer ABD’de statü değişikliği yapmayı planlıyorsanız konsoloslukla görüşmenize gerek kalmayacaktır.

Konsoloslukla Görüşmeye Katılma

USCIS başvurunuz tamamlandı ise ve onay aldıysanız, kendi ülkenizdeki ABD Büyükelçiliği veya konsolosluklarında vize görüşmesine katılabilirsiniz. Eğer konsolosluktaki ABD yetkilileri başvurunuzu onaylarsa H-1B çalışma vizesini alabilirsiniz.

H-1B Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

H-1B vize başvurusu için aşağıdaki belgeleri tamamlamanız gerekmektedir:

  • Mevcut pasaportunuz,

  • Mevcut pasaportunuzun bir kopyası,

  • Varsa önceki pasaportlarınız,

  • Vize ücretini ödediğinizi kanıtlayan makbuz,

  • Dijital görüntü gereksinimleriyle uyumlu fotoğraf,

  • Vize görüşme randevusu mektubunun aslı ve bir nüshası,

  • Basılı Form I-129 makbuz numarası, formun aslı ve bir kopyası,

  • İşveren mektubu,

  • Niteliklerinizi kanıtlayan belgeler.

Eğer daha önce Amerika Birleşik Devletleri’nde çalıştıysanız aşağıdaki belgeleri de dosyalamanız gerekmektedir:

  • Vergi beyannamesi formu,

  • Önceki işverenlerin ismi ve iletişim bilgiler,

  • Özgeçmiş,

  • Son 12 aylık maaş belgesi.

Eğer daha önce çalışmadıysanız ve ilk kez başvuru yapıyorsanız aşağıdaki ek belgeleri de sunmalısınız:

  • Özgeçmiş.

  • Mevcut ve önceki istihdamınızın işverenlerinin adları ve iletişim bilgileri.

  • İş sorumluluklarını ve Amerika’da sahip olacağınız işin sorumluluklarını açıklayan mektup.

H-1B Vize Kotası

H-1B vizesinin verilmesi kotalara tabidir. Her mali yıl için yalnızca 65.000 H-1B vizesi verilir ve Amerika Birleşik Devletleri üniversitelerinden yüksek lisans veya daha yüksek derece almış başvuru sahipleri için de ek 20.000 vize verilir. İkisinin toplamı esas alındığı zaman, tam kota 85.000 olarak belirlenmiştir.

H-1B Kota Çekilişi Nedir ve Nasıl Çalışır?

H-1B vizeleri sınırlı sayıdadır ve ABD’de edinilen yüksek lisans diplomasına sahip olan kişiler de dahil olmak üzere toplamda 85.000 kişiye başvuru hakkı verilir. Genellikle başvuru sayısı verilecek vize sayısından daha fazladır. Bu nedenle de ABD hükümet, her yıl bir çekiliş düzenlemektedir. Green Card çekilişine benzer şekilde, H-1B çekilişi de rastgele çekilmektedir.

Eğer çekilişten çıkarsanız 90 gün içerisinde başvuru paketinizi USCIS’e sunmanız gerekmektedir.

H-1B Kurasından Kaçınmak İçin Yapılması Gerekenler?

Dilekçe veren Amerikalı işveren, yükseköğretim kurumları, yükseköğretim kurumları ile bağlantılı kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşları ve devlet araştırma kuruluşlarından biriyse bu işverenler H-1B kota sınırından muaf olacaktır.

Ancak çoğu kişinin çalışacağı kurum özel şirkettir ve dolayısıyla da sınırlamalara tabidir. Bu durumda aşağıdaki özelliklere birlikte sahip olmanız kuradan kaçınmanıza yardımcı olacaktır:

  • Dilekçeniz bir önceki yıl H-1B çekilişine seçildiyse,

  • H-1B statüsünde 6 yıla ulaşmadıysanız bir sonraki dilekçeniz kota sınırından muaf olarak değerlendirilecektir.

H-1B Vize Süresi

Çoğu durumda vize başlangıçta üç yıllığına verilir. Ancak daha sonra vizenin uzatılması için başvuruda bulunabilirsiniz. H-1B vizesi en fazla üç yıllığına uzatılabilir, dolayısıyla en fazla 3 + 3 yıl olmak üzere altı yıl süre ile alınabilir. Ancak bu süreç sonunda eğer bekleyen bir göçmen başvurunuz varsa 1 yıllık ek uzatmalar alınabilir.

H-1B Vizesinin Avantajları Nelerdir?

H-1B vizesi alarak yalnızca Amerika’da çalışma hakkına sahip olmazsınız, aynı zamanda aşağıdaki avantajların tümünden yararlanırsınız:

  • Profesyonel İlerleme: Belirli bir alanda uzmanlık kazanan kişi çalışmalarına Amerika’da devam ederek iş hayatında profesyonel olarak ilerleme şansı kazanabilir.

  • Yüksek Maaş: Vize sahipleri genellikle pazar taleplerine uygun maaşlarla istihdam edilir. Bu da göz dolduran yüksek bir maaşa denk gelmektedir.

  • Aile Birleşimi: H-1B vize sahipleri, eşleri ve çocukları ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri’ne gelme hakkına sahiptir.

  • Uluslararası Ağ Oluşturma: Fırsatlar ülkesi olarak anılan Amerika Birleşik Devletleri’nin diğer ülkelerle kurduğu geniş bir iş ağı vardır. Vizeye sahip olarak siz de uluslararası ağ oluşturabilir ve önünüze çıkan tekliflerle diğer ülkelere taşınmayı düşünebilirsiniz.

H-1B Vizesi ile Green Card Almak

H-1B vizesi, Green Card başvurusunda bulunmaya izin veren çift amaçlı bir vizedir. E-2 ve J-1 vizeleri gibi geçici göçmen olmayan vizelerin çoğu, kişinin bir süre sonra kendi ülkesine dönmesini garanti etmesini ister. Bununla birlikte H-1B vizesi sahibinin, Green Card başvurusuna imkan veren diğer başvuruları yapmasında bir engel yoktur.

H-1B Vizesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

LCA Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan işveren tarafından açılan Çalışma Koşulları Başvurusudur.

H-1B Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

Vizenin çıkma süresi için kesin bir süre vermek doğru değildir. Zira bu süreç başvurana ve işverene göre değişiklik göstermektedir.

H-1B Vizesi ile Aileniz Amerika’ya Gelebilir mi?

Evet, aileniz de gelebilir. Ayrıca, H-1B vizesi sahibinin onaylanmış bir I-140 göçmen vizesi başvurusu varsa, H-1B’lerin eşleri çalışma izni almaya hak kazanırlar

Profesyonel Hizmet

Profesyonel danışmanlarımız vize başvurularınızı kolaylaştırır ve hızlandırır.

VFS Consul ile vize başvurularımı sorunsuz bir şekilde tamamladım. Çok memnun kaldım.

Aylin Yılmaz
woman in gray coat and blue denim jeans sitting on bench during daytime
woman in gray coat and blue denim jeans sitting on bench during daytime

İstanbul

VFS Consul'un hızlı ve güvenilir hizmeti sayesinde seyahat planlarımı kolayca gerçekleştirdim. Teşekkürler!

man in white crew neck t-shirt standing and smiling
man in white crew neck t-shirt standing and smiling
Emre Kaya

Ankara

★★★★★
★★★★★